Suomen korkeimmat danit

Judon pioneerit Väinö Haukka ja Max Jensen

Ensimmäinen mustan vyön judoka Väinö Haukka

Ensimmäinen judon dan-arvon suorittanut suomalainen oli Väinö Haukka (25.01.1928-2.2.2006). Haukka haki uransa aikana judo-oppia ja vaikutteita harjoittelemalla ulkomailla mm. Hollannissa ja Pohjoismaissa. Suomen judoliitto lähetti kymmenkunta edustajaa Tanskaan Ichiro Aben vetämälle leirille, jolle Haukka myös suoritti 1. dan -kokeen leirin päätteeksi 07.07.1961.

Väinö Haukka toimi pioneerina, joka edisti merkittävästi Suomen judoa niin opettajana, graduoijana kuin järjestövaikuttajanakin.


Suomen ensimmäinen judokirja

Max Jensen suoritti toisena suomalaisena 1 dan mustan vyön. Hän suoritti vyön Pariisin Academie Francaise D'Arts Martiaux'issa elokuussa 1961.

Max Jensen halusi antaa judollisen tietotaitonsa myös muiden suomalaisten käyttöön ja hän julkaisi vuonna 1967 ensimmäisen suomalaisen, kokonaan judoon perustuvan suomenkielisen kirjan "Judo - valkoisesta mustaan vyöhön" . Tämän kirjan muistavat erittäin hyvin 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla judouransa aloittaneet. Kirjan lukuisia painoksia ja sen uutta versiota "Judon salaisuudet ja musta vyö" (1973) luettiin ja tutkittiin erittäin aktiivisesti eri puolella Suomen dojoja.